
500 gm tepung kacang hijau
350 gm gula melaka
1 kg santan pekat, dijadikan tahi minyak
400 ml santan kotak
1500 ml air
1 loyang 12x12 inci disapu dengan minyak kelapa
Cara2nya:
1. Gula melaka dimasak dengan 400 ml air dan ditapis. Campurkan dengan santan kotak, sedikit garam dan 1500 ml air. Masak hingga mendidih. Gaul rata dan matikan api. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan tepung kacang hijau. Kacau hingga adunannya rata dan tidak bergentel. Hidupkan api yang sederhana dan kacau perlahan-lahan. Letakkan 1 sudu makan minyak kelapa, supaya kuihnya kelak akan berkilat. Kacau lagi sehingga matang dan sebati. Matikan api.
3. Masukkan adunan kedalam loyang dan ratakan. Kemudian taburkan dengan tahi minyak. Biarkan ia sejuk baru dipotong.
No comments:
Post a Comment