
Bahan A:
1 kg pulut, cuci bersih dan ditoskan
Air, dua kali ganda pulut
3 sudu besar air kapur
Beberapa helai daun pisang selebar 7 cm
Tali raffia
Bahan B:
1 biji kelapa parut putih
½ sudu teh garam halus
Digaul dan dikukus
500 g gula Melaka
300 ml air
2 helai daun pandan
Dimasak hingga mendidih hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
Cara2nya:
1. Rendam pulut dengan air kapur selama satu jam, kemudian toskan.
2. Daun pisang dilayukan atas api dan lap bersih.
3. Lipat daun pisang dan bentukkan tiga segi (macam nak buat samosa).
4. Isikan 2 sudu makan pulut dan lipat daun dengan rapi.
5. Buat lagi hingga 3 – 4 keping dan ikat dengan tali raffia.
6. Rebus selama 2 jam.
7. Toskan dan sejukkan sebelum disalut kelapa dan dicurah gula.
No comments:
Post a Comment