Fishball Soup
Bahan for fish stok:
500 gm tulang ikan (dicelup sekejap dengan air panas supaya sopnya tidak keruh)
1 biji bawang besar )
2 biji bawang putih ) dihiris
1 inci halia )
1/2 sudu lada hitam
1 inci kayu manis
2 buah pelaga
2 biji bunga cengkih
Garam secukupnya
Kesemua di atas direbus dan tapiskan untuk stoknya.
Bahan untuk fish ball:
300 gm isi ikan tenggiri (ditumbuk atau diblend)
1 sudu teh lada putih
1/2 sudu teh garam
Kesemua digaul dan jadikan bola2 yang kecil
Bahan2 untuk sop:
Sayur2an dan bahan2 (tahu, cendawan, kentang) mengikut suka
Peraturannya:
1. Fish ball direbus dalam stok yang telah siap.
2. Masukkan sayur2an dan bahan2 yang ada.
3. Hidangkan dengan daun sop dan bawang goreng.
4. Sedap dimakan ketika panas.
No comments:
Post a Comment