Friday, January 7, 2011

Bingka Roti Berlauk

Ni yang kedua kali saya membuat bingka roti. Anak lelaki suka sangat. Dia boleh habiskan 3/4 suku loyang. Hmm, begitulah kalau orang dah suka. Terimakasih pada pereka resipi ini, kerana ia penyelamat pada roti2 yang tidak habis. Walau bagaimanapun, saya hanya membuat separuh dari adunan yang tertera dibawah.


Bingka Roti Berlauk
Source: Mat Gebu

Bahan Bingka Roti:
10 - 12 keping roti putih
800 ml santan (sebahgian ganti susu pun boleh)
3 camca besar tepung gandum
3 camca besar mentega, dicairkan
3 biji telur
Garam secukup rasa

Bahan Lauk:
400 g daging cincang
2 biji bawang besar, dicincang
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
500 ml air
Serbuk lada hitam (jika suka)
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng

Cara Membuatnya:
1. Untuk Bingka Roti:
Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 10 x 10 inci. Ketepikan. Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.

2. Untuk Lauk : Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.

3. Untuk Bingka Roti Berlauk: Keluarkan bingka dari oven tadi. Tabur bahan lauk (no. 2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan .

No comments: