Thursday, November 25, 2010

ayam masak merah mak mentua

Resipe ini memerlukan banyak bahan dari yang biasa, tetapi rasanya memang sedap.

Bahan2nya:
1 biji ayam , dipotong dan dibersihkan
1/2 botol tomato sauce
1 tin kecil tomato puree
1 sudu kecil rempah beriani
2 sudu bsr kicap manis
3 sudu bsr kismis garam bawang goreng
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kelopak bunga lawang

Bahan dikisar:
2 ulas bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
10 tangkai lada kering
5/6 biji gajus

Bahan dihiris:
2 tangkai ladi merah
1 biji bawang besar
2 biji tomato, didadu

Cara2nya:
1. Ayam digoreng jangan sampai garing dan angkat.
2. Ambil minyak sedikit dari gorengan ayam dan masukkan rempah 4-sekawan. Kemudian masukkan pulak bawang yang telah dihiris. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan pulak bahan2 kisar. Setelah itu masukkan tomato yang telah didadu. Kacau semula dan kecilkan api.
4. Masukkan rempah briani, kacau rata. Masukkan tomato sauce, tomato puree, kicap dan air. Sukatan air mengikut suka pekat kuah masing2.
5. Masukkan ayam yang telah digoreng. Campurkan kismis dan kemudian garam.
6. Bila kuah telah bergaul rata dan serap dalam ayam. Angkat, taburkan bawang goreng, kacang peas dan hidangkan.

No comments: