Monday, June 8, 2009

Talam Keladi


My family is not a fan of kuih2 manis dan bersantan. Nevertheless, I still want to make an effort to try my hands on making malay kuih. Recipe from
here. The sweetness is just right and I am able to get two medium size round pan of this talam.
Talam Keladi

Bahan2nya (Lapisan Bawah):
400 gm keladi (dipotong dadu, kukus atau rebus hingga 3/4 masak)
280 gm tepung beras
1150 ml santan cair dari 1 biji kelapa
120 gm gula
1 sudu teh garam

Cara2nya:
1. Campurkan tepung beras, santan cair, gula dan garam di dalam sebuah bekas lalu ditapis ke dalam periuk.
2. Masak bahan ini di atas api yg sederhana selama kira-kira 20-25 minit sehingga ianya agak pekat sedikit.
3. Kemudian masukkan keladi yg telah dikukus tadi dan gaul sebentar.
4. Matikan api dan tuangkan adunan ini ke dalam loyang yg telah disapu dgn sedikit minyak masak.
5. Ratakan dan kukus adunan ini selama kira-kira 20 minit.

Bahan2nya (Serikaya):
8 biji telur ayam (kalau saiz besar 6 mencukupi)-kocok sedikit
200 gm gula melaka (masak dgn 1 cawan air, daun pandan- jadikan 220 ml air gula-sejukkan)
250 gm gula
6 sudu makan (mumbung) tepung gandum
550 ml santan pekat dari 2 biji kelapa
1 sudu teh garam

Cara2nya:
1. Di dalam mangkuk besen, masukkan tepung, gula, air gula melaka dan santan pekat lalu dikacau rata.
2. Kemudian masukkan telur dan garam dan dikacau lagi hingga sebati lalu ditapis. Tuang ke atas lapisan bawah kuih.
3. Kukus hingga masak selama kira-kira 30-40 minit.
4. Keluarkan loyang dari kukusan dan biarkan ia betul2 sejuk (kira-kira 3-4 jam) sebelum dipotong.


No comments: