Sunday, December 21, 2008

Pembuka Selera


This dish serve as appetiser or side dish when eaten with rice or porridge. It's ikan kurau berlada from SEDAP program by Asmah Laili.Ikan Kurau Berlada

Ingredients:
300 gm ikan kurau kering, isi sahaja, rendam sehingga kurang rasa garam, kemudian tos.
4 biji bawang besar, dihiris halus
10 biji bawang kecil, dihiris halus
3 biji bawang putih, dihiris
5 biji lada merah, buang biji dan dihiris
5 biji lada hijau, buang biji dan dihiris
1 batang serai, bahagian putihnya sahaja, dirampai
1 jari halia, dirampai
Beberapa biji lada padi kampung, dihiris
Minyak untuk menggoreng

Cara2nya:
1. Ikan kurau digoreng, sehingga garing, tetapi jangan terlalu garing. Ikan ditumbuk halus. Ketepikan.
2. Di kuali yang bersih, tuangkan sedikit minyak. Tumis serai hingga wangi, masukkan halia. Diikuti bawang besar, bawang merah serta bawang putih. Kemudian masukkan lada hijau dan merah. Balikkan sehingga lembut dan garing.
3. Masukkan lada padi dan ikan kurau yang ditumbuk halus. Gaul rata dan matikan api.

No comments: