Sunday, September 7, 2008

Chocolate Mint Cake


Kenwood mixer baru kena repair. Konon2 nak buat marble cake untuk test trial the mixer, alih2 kuih marble cake yang berlainan rasa pulak akhirnya dibuat. Anyway, nothing to lose to try this.

Chocolate Mint Cake
[Source: myperiukbelanga)

Bahan2nya:
200 gm self-raising flour, diayak
230 gm butter
220 gm caster sugar
5 biji telor yang sederhana besar (originally 230 gm - 7 biji telor)
1 tsp esen vanilla
30 gm serbuk koko, diayak
50 ml susu segar
beberapa titik pewarna hijau
3 titik perisa mint (kalu nak lebih, silakan)

Cara2nya:
1. Panaskan oven pada suhu 180. Calitkan loyang 10" dengan mentega & taburkan sedikit tepung supaya kek tidak melekat atau boleh alas kertas kuih pada dasar loyang tersebut.
2. Pukul tepung bersama mentega hingga menjadi pes yang sebati.
3. Dalam mangkuk yang berasingan dengan menggunakan whisker, pukul telor bersama gula hingga naik memutih dengan speed laju. Masukkan esen vanilla & pukul seketika lagi.
4. Campur adunan telor ini kedalam adunan tepung yang telah menjadi pes tadi & pukul hingga sebati & kembang dengan menggunakan K beater.
5. Bagi pada dua bahagian. Campur serbuk koko berselang-seli dengan susu segar pada satu bahagian.
6. Campur pula pewarna hijau & perisa mint pada lagi satu bahagian.
7. Tuang adunan dengan cara berselang-seli koko & warna hijau didalam loyang hingga habis. Ambil 1 chopstick kemudian alit2kan bentuk 'swirl' pada adunan tadi supaya ia bercorak 'marble'.
8. Bakar dalam masa 40 hingga 45 min atau hingga lidi atau 'cake tester' dicucuk kedalam kek tidak melekat pada lidi tersebut.

No comments: