I was introduced to this dish by my other half, years ago. Up to now, i still don't understand why people fancy eating it when there isn't much meat. Anyway, it has become my family's favourite dish. When buying tulang, choose the one that some meat to it.
Tulang or Bone Steak
Bahan2nya:
Bahan A
4 kilo tulang, dibersihkan
2" halia, diketuk
2 bawang besar, dihiris
Bahan B
40 batang lada kering, dikisar
4 sudu besar lada serbuk
3 biji bawang besar, didadu kecil
2 inci halia, diketuk
1/2 botol tomato sos
2 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar kicap manis
Gula dan garam
Bahan C
3 biji kentang, didadu
4 biji tomato, didadu
1/4 kobis dihiris
Cara2nya:
1. Rebus Bahan A hingga empuk (3 jam atau lebih). Buang air rebusan.
2. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan halia, rempah kari, lada kisar dan lada serbuk. Tumis lagi. Bila tumisan agak kering, tuang air sedikit demi sedikit dan masak lagi hingga wangi.
3. Tambahkan air. Masukkan kentang dan masak hingga empuk.
4. Kemudian masukkan tomato sos, kicap manis, gula dan garam.
5. Masukkan tulang yang empuk, tomato yang didadu, kobis dan masak hingga sebati.
6. Rasa dan tambah apa2 yang kurang.
2 comments:
Sedap nya kak, macam nak minta semangkuk gitu Tapi Puasa tau...Cobaaannnn!!
memang cobaan.
Post a Comment