I bake this kuih because it's the favourite of my other half. A traditional kuih that is easy to make and not much effort is needed.
Bingka Ubi
[Source: Siaran SEDAP by Asmah Laili)
Bahan2nya:
1 kilo ubi kayu parut
2 biji telur kuning
1 cawan kelapa parut putih
1 1/2 cawan santan pekat dari 2 biji kelapa
300 gm gula perang (saya gunakan 250 gm)
1 sudu makan vanilla
125 gm mentega
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pisang
1 tin pembakar
Cara2nya:
1. Kisar kelapa parut dengan santan pekat.
2. Gaulkan ubi kisar dengan gula, mentega, garam, vanilla, kelapa kisar dan santan pekat.
3. Sapu tin pembakar dengan mentega. Lapis sekeliling dengan daun pisang.
4. Tuangkan adunan. Ratakan.
5. Bakar didalam ketuhar dengan kepanasan 170 darjah sehingga masak dan garing.
6. Setelah masak, keluarkan dan sejukkan, baru boleh dipotong.
No comments:
Post a Comment