Friday, August 22, 2008

Lemak Belimbing Chilli Padi

Tak rugi berbudi pada tanah. Tanamlah apa2 yang patut, dapat dilihat hasilnya. Pokok belimbing buluh my mum dah banyak berbuah. Dapatlah saya hasil tanamannya. Saya gunakan belimbing dalam masakan lemak ayam lada padi.


Bahan2nya:
1 ekor ayam yang sederhana / ikan / udang
1 kotak santan
15 biji belimbing buluh, di belah


Bahan untuk dikisar:
1 1/2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
15 biji chilli padi
sedikit belacan
1 batang serai, dititik

Cara2nya:
1. Masukkan bahan kisar dalam periuk. Masak atas api yang sederhana hingga mendidih.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati.
3. Masukkan satu cawan air dan biarkan ayam agak2 masak baru masukkan santan dan belimbing buluh.
4. Letak garam secukup rasa.
5. Bila mendidih, tutupkan api.

No comments: