Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati
Kuih tradisi yang jarang sekali dimakan atau dibeli. Saya rasa, mungkin kalau kita sukakan kacang hijau, mungkin juga kita akan suka memakannya. Walau macamana pun, here's the recipe.
Bahan2nya:
200 gm kacang hijau
750 ml air
1 daun pandan
100g gula (boleh ditambah kalau mahu lebih manis)
25 g tepung gandum
50 g kelapa parut putih
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng
Tepung untuk mengoreng:
6 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil gula
Secubit garam
Sedikit kapur
Sedikit warna kuning
100 - 110 ml air
Cara2nya:
1. Basuh kacang hijau dan rendam selama 30 minit.
2. Masukkan 750 ml air, daun pandan dan rebus hingga kacang lembut dan airnya agak kering.
3. Masukkan gula dan kacaukan hingga gula larut. Seterusnya masukkan kelapa parut, tepung gandum dan garam dan kacau hingga sebati. Sejukkan.
4. Bulatkan kecil kecil serta leperkan sedikit adunan kacang hijau tadi. Kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 15 - 20 minit untuk memadatkannya.
5. Siapkan tepung untuk mengoreng dan celupkan kuih kacang.
6. Goreng hingga garing.
No comments:
Post a Comment