Kuih Lapis
[Source: Rozzan blogspot]
Bahan2nya:
150 g tepung beras
30 g tepung hoon kue
400 ml santan kotak
160 ml air
Santan dan air disatukan
Untuk sirapnya:
180 g gula castor
150 ml air
1/4 teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)
Cara2nya:
1. Masak gula bersama air dan daun pandan di dalam periuk hingga gula larut dan mendidih.
2. Satukan tepung gandung dan tepung hoon kue ke dalam mangkuk besar.
3. Tuangkan campuran air dan santan sedikit demi sedikit ke dalamnya dan biarkan selama 30 - 40 minit.
4. Kemudian masukkan garam dan kacau rata. Akhir sekali masukkan sirap. Tapis adunan jika perlu.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dibiarkan plain manakala satu lagi diwarnakan merah jambu.
6. Panaskan kukusan dan masukkan loyang bulat 9" yang telah diris dengan minyak ke dalamnya dan biarkan 4-5 minit.
7. Kemudian tuangkan 4 senduk lauk adunan plain (kira2 150-160 ml) ke dalam loyang tadi.
8. Kukus sehingga 5-6 minit atau hingga lapisan masak. Setelah itu, tuang pula adunan merah jambu dan kukus lagi.
9. Ulangi proses ini berselang seli warna sehingga lapan lapis kesemuanya.
Thursday, August 21, 2008
Kuih Lapis
I made this kuih lapis for my MIL's kenduri arwah. Bahan2nya murah, senang didapat dan hasilnya, sedap.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment